Radarschotel naar Twenthe

Vervoer-radarschotel-2022-06-23-foto-RDragt

Op de vroegere vliegbasis Twenthe is een oude hoogtemeetradar aangekomen. Die plek is dichtbij de geboortegrond van de radar, want in 1955 kwam deze ‘SGR-109’ gereed in de fabriekshal van de Hollandse Signaal Apparaten in Hengelo.

De Koninklijke Luchtmacht gebruikte de radar tot in het jaar 1976. Daarna is het toestel bestemd geweest om als monument te dienen. Het apparaat is daarna een onderdeel geweest van verschillende historische collecties, maar het was nergens voor het publiek zichtbaar.

In het jaar 2011 werd door het Museum Vliegbasis Deelen een intensieve restauratie uitgevoerd, waarbij corrosieschade hersteld werd en de radarschotel opnieuw werd geverfd. Maar er werd geen geschikte locatie gevonden om het toestel op te kunnen stellen.
In overleg met de Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie is besloten om de radar over te brengen naar de voormalige vliegbasis tussen Oldenzaal en Enschede. In de nabije toekomst zal het toestel hier worden opgesteld en voor het publiek zichtbaar worden gemaakt.

SGR-Nieuw-Milligen-bron-NIMH2157-071-001

Misschien ook interessant

WINTERSLUITING

WINTERSLUITING

Tijdens perioden van koude kunnen wij ons museum niet op een comfortabele temperatuur houden. In verband hiermee heeft...

Me 262 boekje verschenen

Me 262 boekje verschenen

Eerder deze maand verscheen een compact boekje over de eerste operationele straaljager ter wereld, de Messerschmitt...

Preview Alouette helikopter

Preview Alouette helikopter

Op zaterdag 15 oktober zal een heuse Alouette helikopter te zien zijn bij het Museum Deelen. Het toestel is bestemd om...