Opstelplaats Emil

Jarenlang vormde hij een markante blikvanger voor ons museum: “Emil”, één van de zes 7,5 cm luchtdoelkanonnen van de Flakbatterij 1./591, een Duits eenheid die op 10 september 1944 in de polder van Meinerswijk aan de zuidwestzijde van de Arnhemse verkeersbrug in stelling ging. De Flakbatterij moest de Rijnbruggen tegen luchtaanvallen verdedigen. De kanonnen werden bediend door jongens van de Reichsarbeitsdienst (RAD) die amper zeventien jaar oud waren. Na de Slag om Arnhem werd het inmiddels onklaar geraakte luchtdoelkanon gedumpt in een bomkrater waar hij in 1996 door vrijwilligers van het museum werd opgegraven en overgebracht naar Deelen.

De conditie van het luchtdoelkanon ging de laatste jaren echter steeds sneller achteruit waardoor in 2019 besloten werd tot een grondige conserveringsronde. Het kanon werd bij Straalbedrijf Maassen in de Harskamp volledig schoon gestraald, waar nodig hersteld en voorzien van een nieuwe coating. Doel was aanvankelijk om bij de feestelijkheden van 75 jaar Bevrijding in 2020 “Emil” terug te plaatsen voor het museum. Helaas gooide ook hier Corona behoorlijk roet in het eten en bleef het lang stil rond deze publiekstrekker voor het museum.

Nu is het gelukkig eindelijk zo ver! In de maand april komt “Emil” weer terug naar Deelen! Omdat opnieuw plaatsing in het (natte) gras als ongewenst wordt gezien is gekozen voor een vaste opstelplaats die – na plaatsing van de “Emil”– verder kan worden ingericht als een “echte” Flak-stelling. Gekozen is daarom voor een stevige betonnen ondergrond waar straks het bijna 4100 kg zware kanon veilig op kan staan. De werkzaamheden werden uitgevoerd voor Aannemingsbedrijf van der Ven uit Brakel, waarbij vermeld moet worden dat niet alleen de gebruikte materialen maar ook het totale werk door Aannemingsbedrijf van der Ven wordt gesponsord. We zijn daar als bestuur van het museum zeer erkentelijk voor. Berichtgeving over het tijdstip van de plaatsing van “Emil” volgt binnenkort!

Misschien ook interessant

WINTERSLUITING

WINTERSLUITING

Tijdens perioden van koude kunnen wij ons museum niet op een comfortabele temperatuur houden. In verband hiermee heeft...

Me 262 boekje verschenen

Me 262 boekje verschenen

Eerder deze maand verscheen een compact boekje over de eerste operationele straaljager ter wereld, de Messerschmitt...

Preview Alouette helikopter

Preview Alouette helikopter

Op zaterdag 15 oktober zal een heuse Alouette helikopter te zien zijn bij het Museum Deelen. Het toestel is bestemd om...