Alhoewel we nog wat extra onderdelen willen toevoegen zijn nu de grootste delen van de zeldzame Messerschmidt 262 ten toon gesteld in Museum Deelen. De gerestaureerde wrakstukken zijn uniek maar het verhaal er achter is al even opmerkelijk.
Een duitse FLAK batterij nabij Elden opent het vuur op een voor hen onbekend laag vliegend vliegtuig. Het toestel stort neer nabij de rijksweg Arnhem-Nijmegen, nu Kronenburg. Het vliegtuig is een “eigen” Messerschmitt 262!
Dit gebeurde in september 1944. De vlieger is omgekomen bij zijn landingspoging bij Eldense viaduct ten oosten van de rijksweg Arnhem-Nijmegen.

Waarschijnlijk om te voorkomen dat het toestel in handen zou vallen van geallieerde troepen, heeft de Luftwaffe de wrakstukken van het toestel snel verwijderd van de crashlocatie en overgebracht naar Deelen. Daar waren tijdens bombardementen op 3 september talrijke bomkraters ontstaan. De resten van de Me 262 werden begraven in een van die bomkraters, waar ze zeventig jaar ongezien bleven. In oktober 2014 werden de restanten terug gevonden, juist ten oosten van de Hoenderloseweg, op nog geen kilometer afstand van het Museum Vliegbasis Deelen.

Na allerlei omzwervingen werden de wrakstukken in oktober 2015 overgebracht naar het voormalige MOB complex Zwijnsbergen in Elst-Rhenen. Hier heeft een nader onderzoek naar de wrakstukken plaats gevonden. Het blijkt te gaan om de Messerschmitt 262 met Werkenummer 130026.
Belangrijke wrakstukken zijn ondertussen geconserveerd en geschikt gemaakt voor expositie in het Museum Vliegbasis Deelen. Binnenkort zullen vleugelsecties, de cockpitruit, motoronderdelen en de twee boordkanonnen in het museumgebouw worden tentoongesteld. De verdere conservering is in volle gang en eind 2018 zullen verdere onderdelen van het unieke vliegtuig aan de tentoonstelling worden toegevoegd.