KANON EMIL

Ver na de oorlog werd het kanon geborgen en de toenmalige bemanning gevonden

Tijdens de Slag om Arnhem stond dit duitse (van origine franse) kanon aan de zuidkant van de Rijnbrug bij Arnhem. Het werd bemand door zeer jonge “vrijwilligers” van de Reichs Arbeits Dienst (RAD) Zij werden geholpen door wit-russische krijgsgevangenen die het zware werk deden.

Slag om Arnhem
Al op de eerste dag van de Slag om Arnhem werden alle leidinggevenden gedood en het kanon raakte onbruikbaar. 1 Van de schokbrekers raakte defect. Ook hadden ze alleen nog maar rookgranaten en pantser doorborende granaten over. Deze waren vrijwel niet geschikt voor noch de overkomende vliegtuigen en al helemaal niet voor de oprukkende Airbornes vanuit Oosterbeek naar de brug.
Men besloot daarom dit kanon achter te laten. Een “Sprengkommando” maakte het daarna onklaar. Dit is nog steeds goed zichtbaar. Zowel de schokbreker als de gaten in het sluitstuk die het kanon onbruikbaar maakten.

De Expositie
Het museum heeft dit geschut gelokaliseerd, geborgen en gerestaureerd. Bijzonder is het feit dat we na vele jaren speuren zelfs de oorspronkelijke bemanning hebben getraceerd. Hun opmerkelijke verhaal hoort u bij ons. We zijn niet voor niets “het Museum met de Verhalen”

Het kanon toen en nu…

Jeugdige RAD'ers bij het kanon 1944

EMIL in aktie tijdens slag om Arnhem

Berging Kanon Emil

Het 75mm Kanon Emil

Fotoboek RAD bemanning 1944