MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Ons Bezoeken ?

De Exposities

Impressie

Nieuws !

 

HET MUSEUM TOONT HAAR COLLECTIE UIT DE GESCHIEDENIS VAN DE NAASTGELEGEN VLIEGBASIS DEELEN.

ER WORDT RUIME AANDACHT BESTEED AAN DE LUCHTOORLOG IN DE JAREN 1940 – 1945.

 

 

Gradnetz Glaskaart

Al meer dan 8 jaar wordt gepuzzeld met 4000 duizend scherven van een op 2 bij 3 meter glasplaat geëtste kaart. Deze kaart werd door de Duitse Nachtjacht leiding gebruikt om de onderschepping van aanvliegende geallieerde bommenwerper formaties te leiden.Op de kaart is een vakverdeling geëtst met daarbij de contouren van west Europa. Op deze kaart werd met lichtpunten weergegeven waar de eigen en vijandige vliegtuigen zich bevonden.
De officiële naam is ’Gradnetz’ or ’Gradnetzmeldeverfahren’. Dit systeem was al bekend, voor de oorlog en in gebruik, zonder grote veranderingen tot April 1943.
Omdat dit systeem te makkelijk te doorgronden was voor de geallieerden moest men het modificeren.Het resultaat was de introductie van de ’Jagdtrapez’ door het hoofd van de Luftwaffe inlichtingendienst, General der Ln-Truppe Martini.

De micrometer helpt
Het voornaamste wapen in de strijd tegen complete wanhoop is de variaties in dikte van het glas. Een korte theorie: Als een glasplaat gewalst wordt tot een vlakke plaat is het nog steeds heet en daardoor (alhoewel onzichtbaar voor het blote oog) nog steeds een beetje vloeibaar. Dat wil ook zeggen dat er (erg) minimale verschillen moeten zitten in de dikte.
ALLE, meer dan 4000 stukjes zijn nu op dikte nagemeten met een micrometer en er bestaat inderdaad een patroon. Deze zijn in kleuren uitgeprint. Het puzzelen wordt een stuk gemakkelijker. Je meet nu de dikte van een scherf en je kunt dan aan de kleurenkaart zien waar deze ongeveer thuishoort. Een stuk nauwkeuriger dan: ERGENS op de 3 bij 2 meter.

De her-constructie
Met behulp van speciale lijm, die hardt onder invloed van UV licht worden grote schollen gemaakt. Niet de hele plaat wordt gelijmd, omdat het nu op de zolder ligt en EENS naar beneden moet.
Het project zal uiteindelijk een vrijwel complete en bijzondere glaskaart opleveren die uniek is in de wereld.
Vele honderden manuren puzzelen en 8 jaar verder zijn we nu begonnen met de laatste loodjes. Een laatste periode opgravingen was gestart en leverde, soms tot onze verbazing, nog steeds waardevolle stukken op.

Contact

MUSEUM

DEELEN

Het museum vol verhalen

Inlichtingenformulier

Aanvinken als Spam Beveiliging

9 + 3 =


Wij zijn nu gesloten

maandagGesloten
dinsdagGesloten
woensdagGesloten
donderdagGesloten
vrijdagGesloten
zaterdag11:00 — 17:00
zondag11:00 — 17:00

Groepen op afspraak.
Mail voor meer info

 

logo-sponsor-mondriaan-fonds-museum-deelen