Vliegtuigen van het type F-84F waren als ‘Thunderstreak’ bekend binnen de Koninklijke Luchtmacht. De Thunderstreak P-172 diende van 1956 tot september 1970 als jachtbommenwerper. Daarna werd het nog lange tijd gebruikt voor de opleiding van vliegtuigmonteurs. De Luchtmacht Electronische en Technische School (LETS) gebruikte het toestel tien jaar lang. Dat was eerst op de vliegbasis Deelen en daarna in Schaarsbergen.

In november 1983 werd het vliegtuig overgebracht naar de Fokker-bedrijfsschool op Schiphol-Oost. Drie jaar geleden keerde het vliegtuig terug op Deelen om hier te worden opgeslagen. Voor de overheid gaat het bezit van oude vliegtuigen gepaard met zorgen. Die komen voort uit de aanwezigheid van radium in cockpitinstrumenten, uit de asbest in vliegtuigmotoren, uit verarmd uranium in de contragewichten van stuuroppervlakten en uit Chroom 6 in de conservering van metalen.

Recent is besloten dat de P-172 gesloopt zal worden. Maar het kielvlak en het richtingsroer blijven behouden voor het Museum Deelen. Die zijn op 3 november overgedragen en recent in onze expositie opgesteld.

Contact