BOUW DEELEN

Een nederlands consortium bouwt Vliegveld Deelen voor de duitsers

De Bouw
Direct na de inval starten de duitsers met de bouw van Fliegerhorst Deelen. Het wordt uitgevoerd door een consortium van nederlandse architecten en bouwbedrijven. Dit consortium werkte onder de naam CONBA. Consortium Barakken Bouw Arnhem.
Tot aan 1944 bleef men bouwen aan het toendertijd zeer moderne vliegveld. Luftwaffe veteranen die ons bezochten gaven aan dat Deelen toch wel de trots van de Luftwaffe was. Ook Veldmaarschalk Goering bezocht het vliegveld daarom regelmatig.

Monumenten
Nu zijn alle gebouwen, maar ook kompas tafels en brandbestrijdings bakken monument. Zij maken deel uit van wat de grootste aanvraag voor monumentale status was van nederland. Ook museum Deelen is gehuisvest in een voormalig Luftwaffe gebouw met monumentale status.

De Expositie
Een unieke fotoserie van meer dan 130 foto’s van een aannemer uit het bouwconsortium Conba en een duits officier geeft een zeer kompleet beeld van de bouw van Deelen in de nu monumentale “Heimatschutz stil”. De foto’s en enkele bouwmiddelen geven een duidelijk inzicht in bouw en omvang maar ook het sociale leven van de Duitse bezetter en de Nederlandse arbeiders in die tijd.

Nederlandse CONBA bouwt duits Deelen

Bord CONBA Laan

Kleine Wirtschaft 2 dak

Pagina uit CONBA herinnerings boek

Het Loonbureau in herinneringsboek

In de rij voor het loon